5 tips voor lekkere koffie

Hoe zet je een lekkere kop koffie? En hoe houd je het goed? Eccellente geeft u graag vijf koffietips.

 

Koffie is razend populair in Nederland. We drinken het meer dan cola, thee en bier. Gemiddeld drie kopjes per dag. We komen hiermee op een vierde plek op de wereldranglijst van koffieleuten. Maar wat is belangrijk voor een lekker kopje koffie? En hoe houd je het ‘bruine goud’ goed? We geven u graag vijf tips.

 

1. Gebruik altijd vers water. Veel koffiezetapparaten hebben een waterfilter. Dit zuivert het water en reduceert smaak – en geurverstorende stoffen zoals chloor. Maak deze waterfilter regelmatig schoon. Een ionenwisselaar in het apparaat vermindert de hoeveelheid kalk en metalen zoals lood en koper.

 

2. De geur en smaak van koffie ontwikkelen zich het beste bij een temperatuur van 95 °C. Moderne apparaten regelen dit zelf. Maar als u bijvoorbeeld oploskoffie zet, zorg er dan in ieder geval voor dat u geen kokend water gebruikt. De aroma’s krijgen zo minder kans om zich te ontplooien.

 

3. Koffie verliest op de warmhoudplaat veel aroma. Bewaar de koffie daarom maximaal een half uur. Zo blijft ook de smaak het beste.

 

4. Gemalen koffie is hooguit twee weken te bewaren in een geopende verpakking. Bonen blijven tot wel enkele maanden na opening goed. Koopt u veel pakken tegelijkertijd; de vriezer is de ideale plek om uw voorraad in te bewaren.

 

5. Eenmaal uit het apparaat koelt koffie snel af. Spoel uw kopje van tevoren even om met heet water of zet ‘m even in de magnetron. De meeste espresso-automaten beschikken zelfs over een handig plateau om uw kopjes op voor te verwarmen. Zo kunt u langer genieten van de koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *