Koffie is eerste behoefte in de ochtend

De Nederlander drinkt steeds vroeger zijn eerste kopje koffie. Vaak al voor het ontbijt. Smaak en opgang komen zijn de voornaamste redenen.

Uit onderzoek van Nespresso blijkt dat bijna de helft (43%) van de Nederlanders de eerste kop koffie al vroeg in de ochtend drinkt, bij of zelfs nog voor het ontbijt. En dat doen ze graag in alle rust: 61 procent neemt hier echt even de tijd voor. Smaak is de voornaamste reden waarom men koffie drinkt (83%), maar voor velen is het ook een manier om op gang te komen (37%).

Verschillende ochtendtypes
De één neemt een uitgebreide kop koffie en leest de krant, de ander neemt een snelle douche en racet de deur uit; iedereen heeft een ander ochtendritueel. Slechts 19 procent van de mensen noemt zichzelf een echt ochtendmens, maar wat zijn de ochtendtypes van Nederland? Hoewel de maatschappij steeds sneller gaat, typeren de meeste Nederlanders zich ‘s ochtends als het type ‘Lekker relaxed’ (54%). Hierna volgt het type ‘Opstartprobleem’ (26%) en verrassend op de laatste plek het type ‘Druk, druk, druk’ (20%). Overigens ligt dit anders als alleen gekeken wordt naar ouders met kleine kinderen. Binnen deze groep mensen blijkt ineens bijna de helft (46%) te moeten haasten om op tijd de deur uit te komen…

Generatiekloof binnen de ochtendrituelen
Iedereen heeft een ander ochtendritueel, maar uit onderzoek blijkt dat ochtendrituelen ook leeftijdsafhankelijk zijn. De generatiekloof tussen jong en oud uit zich dus al vroeg in de ochtend. In lijn met het moderne digitale tijdperk, blijken jongeren nadat ze wakker worden al snel naar hun telefoon te grijpen. Het checken van hun berichten, ook op social media, behoort voor het merendeel tot het vaste ochtendritueel. Ouderen laten hun telefoon echter links liggen en kiezen er juist voor de ochtend te beginnen met het lezen van de krant (62%).

Nederlander zoekt intelligente koffiepartner: Mark Rutte en Eva Jinek in trek
Dat Nederlanders tijdens de koffie maar al te graag een intelligent gesprek voeren, blijkt wel uit de keuze met welke BN-er ze een kop koffie zouden willen drinken: minister president Mark Rutte (10%) en journaliste Eva Jinek (13%) worden door een groot deel van de respondenten dé perfecte mannelijke en vrouwelijke gesprekspartner tijdens de koffie genoemd. Maar ook gezellige partners als Linda de Mol (13%) en Lieke van Lexmond (9%) mogen best een keer op de koffie komen.

Ochtend (koffie) rituelen door de jaren heen
Herman Pleij heeft vanuit zijn achtergrond als cultuurhistoricus de Nederlandse ochtend(koffie)rituelen door de jaren heen onderzocht. Deze zijn in de laatste jaren enorm veranderd, ook wat betreft het tijdstip van het eerste kopje koffie. Waar Juffrouw Jannie vroeger om 10 uur ‘s ochtends de eerste koffieronde deed, kan men nu nauwelijks een vergadering starten zonder een kopje koffie. Herman Pleij zegt over deze ontwikkeling: “Waar koffiedrinken decennia lang pas vanaf 10 uur werd gedaan, is dit moment in de afgelopen 20 jaar steeds verder naar voren geschoven. Koffiedrinken maakt steeds meer deel uit van het Nederlandse ochtendritueel en gebeurt tegenwoordig heel vaak nog voor of tijdens het ontbijt. Dit sluit goed aan bij het mondialiseringsverschijnsel; een trend die zich aan het doorzetten is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *