De kunst van het koffie proeven

De kunst van het koffie proeven

Door je smaak, reuk, geur en tast kun je de kwaliteit van koffie beoordelen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Eccellente legt het je uit.

 

Smaak en reuk zijn twee van onze zintuigen die ervoor zorgen dat wij kunnen proeven. Er wordt gezegd dat wat we proeven, voor 95% bepaald wordt door wat we ruiken. Reuk en de smaak zijn dus sterk met elkaar verbonden. Er zijn natuurlijk koffiesoorten die anders smaken dan ze ruiken, maar in de meeste gevallen geeft geur geeft goede indicatie voor de smaak.

 

Smaak
Koffie prikkelt je smaakpapillen en zenuwen, die sturen deze informatie door naar de hersenen. De hersenen vertalen dit als een smaakwaarneming, je proeft iets. Met deze smaakpapillen onderscheid je vier basis smaken namelijk: zoet, zuur, zout en bitter. Met het puntje van de tong proef zoet het best. Zout en zuur proef je het best met de beide zijkant en van de tong. Achterop de tong wordt bitter het best waargenomen.

 

Reuk
De reukzin is zeer gevoelig, liefst 10.000 geurstoffen zijn onderscheidbaar. De geur van koffie noemen we aroma.

 

Tast
Door de tastzin kun je de stevigheid van de koffie beoordelen. Let hierbij op: gewicht, volheid en textuur in de mond.

 

Graag geef ik je 2 hulpmiddelen voor het goed beoordelen van koffie.

Met bovenstaand plaatje kan je beoordelen of een smaak zoet, zuur, zout of bitter is. Bittere dingen proef je achter op je tong, zure in het midden en zout en zoet op het topje.

 

Om de smaak nog beter te verwoorden kan je gebruik maken van de onderstaande schijf. Zodra je weet of de koffie zoet, zuur, zout of bitter is kan je je smaak verfijnen. Gebruik hier onderstaand schema voor. De smaken staan op de linkerhelft, de aroma’s (geuren) aan de rechterhelft. Zoals je ziet zijn er veel meer aroma’s dan smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *